Debate Your Issue (DYI)

2020-ųjų metų vasario mėnesio pabaigoje asociacija kartu su partneriais iš 5 Europos šalių pradėjo vykdyti tarptautinį „Erasmus+“ programos projektą Debate Your Issue (DYI), kurio tikslas – kovoti su augančiu euroskepticizmu, nesidomėjimu naujienomis bei mažėjančiu įsitraukimu į politiką jaunimo tarpe. Projekto metu jaunimas mokosi priimti ir suprasti kitų žmonių kitokias nuomones bei prisiimti atsakomybę už savo paties žodžius, tokiu būdu prisidėdamas formuojant stiprią, pagarba kitiems žmonėms pasižyminčią bendruomenę.

Norėdami įgyvendinti šiuos tikslus, kartu su projekto partneriais atrinkome po maždaug 30 jaunų, 17-26 metų, savo nuomonę anglų kalba galinčių reikšti, žmonių, kuriuos mokome debatų kultūros, naudodami Jugend debattiert debatų formatą.

Projekto metu jaunuoliai dalyvauja įvairiose dirbtuvėse bei kituose užsiėmimuose, kurių temas gali pasirinkti patys. Taip pat jie turi galimybę susitikti su jiems patiems svarbiais bei įdomiais mūsų šalies lyderiais bei nuomonės formuotojais, su kuriais gali diskutuoti ar debatuoti jiems rūpimais klausimais. Mokymų metu jaunimas savo nuomonę reiškia ir rašydamas straipsnius, vesdami tinklalaides arba naudodamas kitus interaktyvius būdus. Atrinktos nuomonės publikuojamos svetainėje lrytas.lt, vėliau ir tarptautinėje interneto svetainėje Jádu. Visus DYI dalyvių straipsnius galite rasti DYI svetainės skiltyje Y Space.

Po debatų mokymų, projektą vainikuos tarptautiniai debatų finalai, kurie vyks kiekvieno iš dalyvaujančių partnerių šalyje. Tokiu būdu kiekvienas DYI projekto dalyvis turės galimybę nuvykti į bent vieną iš projekte dalyvaujančių šalių, susipažinti ir debatuoti su panašaus amžiaus žmonėmis iš kitų valstybių bei patyrinėti kitas kultūras ir tradicijas. Patys paskutiniai debatai vyks Briuselyje, kur jaunuoliai ne tik debatuos, bet ir galės akis į akį susitikti su įvairiais Europos Sąjungos politikais bei su jais padiskutuoti jaunimui svarbiomis temomis. Visi tarptautiniai debatai vyks anglų kalba.

Dalyvavimas „Erasmus+“ projekte Debate Your Issue yra visiškai nemokamas. Organizatoriai apmoka kelionės ir pragyvenimo užsienyje išlaidas, pasirūpina reikiamomis priemonėmis debatų mokymų metu, organizuoja susitikimus su jaunimui svarbiais visuomenės lyderiais. Projektą bendrai finansuoja Europos Sąjunga. Projekto informacinis partneris Lietuvoje – lrytas.lt.